Песков: Задача номер едно пред Русия е да защити населението на Донбас

Все повече хора в Украйна не искат да свързват бъдещето си с Киев, каза говорителят на Путин

16.06.2022 | 23:30 Редактор: Елеонора Танева
Песков: Задача номер едно пред Русия е да защити населението на Донбас

За Русия задача номер едно в Украйна е да защити населението на Донбас от силите, които обстрелват и убиват цивилни граждани. Това каза Дмитрий Песков - говорител на руския държавен глава в интервю за CNN.

Песков каза още, че "все повече хора в Украйна, с освобождаването на териториите от националистически елементи, не искат да свързват бъдещето си с Киев".

"Задача номер едно е да защитим населението на Донбас и Луганск от онези, които в момента обстрелват Донецк и убиват цивилни. Те (киевските власти) правят това през последните осем или девет години", каза Песков.

Той допълни, че с освобождаването на териториите от националистически елементи все повече хора в Украйна не искат да свързват бъдещето си с Киев.

"Що се отнася до други региони и територии, колкото повече нашите военни прочистват територията от националистически отряди, толкова повече хора приветстват (руските военни) и изразяват желанието си да не свързват бъдещия си живот със сегашния режим в Киев", уточни Песков, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали Русия възнамерява да окупира други територии, като Одеса, Харков и Херсон, Песков отговори, че решението ще зависи от "волята на местното население".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК