Макрон, Шолц и Драги успокояват Зеленски в Украйна, Русия атакува свирепо Луганск

Украинският президент очаква отговор от западните лидери за европейското бъдеще на страната му

16.06.2022 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Лидерите на Франция, Германия и Италия пристигнаха на първото си посещение в Киев от началото на войната. Визитата им е изключително важна и се очаква да даде отговор на няколко въпроса - ще даде ли Западът още оръжия на Украйна заради руския напредък на юг и изток, както и ще се засили ли натискът върху Киев да се подновят преговорите с Москва. 

Володимир Зеленски очаква и отговор от западните лидери за европейското бъдеще на страната му, и то само ден преди Европейската комисия да каже дали Украйна ще получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха с влак до украинската столица. На гарата ги посрещнаха очакванията да опровергаят критиките в самата Украйна за начина, по който лидерите реагират на войната. А в този час над Киев се разнесе и воят на сирени за въздушна опасност.

"Това е важен момент. Това е послание за единство, което изпращаме до украинците", заяви френският държавен глава Макрон.

Следващата им спирка беше Киевското предградие Ирпен, където бяха намерени телата на 290 цивилни.

Имаше редица спекулации ще посети ли Шолц Украйна заради обвиненията, че Германия е близка с Русия и не праща достатъчно военна помощ, а за Макрон визитата идва три дни преди решителния втори тур на парламентарните избори.

На този фон - руската офанзива се засилва, а основната цел е Луганск. Атаките са в 9 посоки едновременно.

А след като Русия обяви коридор за евакуация на цивилни и военни в Северодонецк, Москва обвини за провала му Киев. Хиляди са в капан в града, който се превърна в символ на защитата на Донбас.

В подземията на завода "Азот" се крият около 500 души. Във видеообръщението си тази нощ украинският президент изказа благодарност за подкрепата на стойност 1 млрд. долара, обявена от Съединените щати.

"Украинската армия доказа, че смелостта и мъдростта на бойното поле, заедно със способността за тактическа победа над врага, дават значителни резултати, въпреки предимството на руската армия в броя на войниците и техниката", заяви украинският президент.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК