Евролидери се обявиха за незабавно предоставяне на статут на Украйна за ЕС

Зеленски даде списък със санкции срещу Русия, Макрон му обеща оръжие

16.06.2022 | 20:20 Редактор: Теодора Патронова
Евролидери се обявиха за незабавно предоставяне на статут на Украйна за ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посрещна лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния в Киев. Европейските държавници посетиха градовете Буча и Ирпен, станали синоним на руските зверства в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис се обявиха за незабавно предоставяне на статут на кандидат членка на Украйна.   

"От днес сме много по-близко до получаване на статут на кандидат членка, а до преди няколко години можехме само да мечтаем за това", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Освен това той е връчил на колегите си списък с предложения за нови санкции срещу Русия и е поискал повече и по-бързи доставки на оръжия.

Френският президент Макрон заяви, че Украйна трябва да устои и да спечели войната срещу Русия, защото европейската сигурност се решава на нейна територия. Той обеща да изпрати шест допълнителни артилерийски установки.

Германският канцлер и италианският премиер също засвидетелстваха подкрепата си за Киев и увериха, че помощта им - финансова, хуманитарна и военна - ще продължи.

Макрон се обяви в Киев за продължаване на комуникацията с Русия и с президента ѝ Владимир Путин, съобщи "Ройтерс". По-рано днес Макрон се опита да разсее съмненията в решимостта си да подкрепя докрай Украйна, като заяви, че тя трябва да удържи победа във войната.

Макрон обеща Франция да предостави на Киев още 6 самоходни гаубици, с което общият им брой ще стане 18. А германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин ще продължи да предоставя на Украйна военна техника и боеприпаси, докато това е необходимо, съобщи БНР.

Освен Макрон и Шолц в Киев днес са и италианският премиер Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис. Четиримата увериха украинския президент Володимир Зеленски, че страните им подкрепят предложението Украйна да получи статут на страна кандидатка за еврочленство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК