Путин се сравни с император Петър Велики, Мариупол е заплашен от холера

"Явно и на нас ни се пада да върнем руските земи и да укрепим страната", заяви руският държавен глава

10.06.2022 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Руският президент Владимир Путин се сравни с първия руски император Петър Велики по време на честването на 350-ата годишнина от рождението на владетеля. По думите на държавния глава, той, също като него, връща територии, принадлежащи на Русия, визирайки военната инвазия в Украйна.

Путин за пореден път сравни войната в Украйна с минали исторически събития и подчерта, че специалната операция там е важна задача за възвръщането на изначално руска територия.

"Петър Велики води великата Северна война в продължение на 21 години. Той не взе нищо от Швеция, а само си върна това, което беше на Русия. Явно и на нас ни се пада да върнем руските земи и да укрепим страната", заяви той.

Държавният глава визира периода между 1700-1721 година, когато Русия иска да върне териториите си в Ингрия - тези земи принадлежат на Московското княжество, преди Смутното време в началото на XVII век, правейки паралел с войната в Украйна.

Междувременно продължават боевете за Северодонецк.

"Убиха съседа ми с фрагмент от мина онзи ден. Готвеше на няколко метра от вратата и нямаше време да избяга", сподели украинец.

Украйна обяви, че войските ѝ са изтласкали руските сили от някои части на Херсонска област. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обстановката по фронтовите линии е без съществена промяна.

"Ключовите Северодонецк, Лисичанск и други градове в Донбас се държат. Имаме известен напредък в Запорожка област, където успяваме да осуетим плановете на окупаторите. Постепенно се движим напред в района на Харков. Поддържаме отбранителната линия в посока Николаев", допълни Зеленски.

А от президентството оповестиха, че Украйна губи между 100 и 200 войници на ден в сраженията. Властите там съобщават, че в окупирания от руските сили Мариупол се влошават условията за живот. Най-голяма е опасността от холера, съобщават още властите в града.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК