Путин: Години Западът няма да може да се откъсне от руските нефт и газ

САЩ наложиха ембарго върху всички руски енергийни продукти

10.06.2022 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова
Путин: Години Западът няма да може да се откъсне от руските нефт и газ

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът няма да може да се откъсне от руските нефт и газ в продължение на няколко години. Той добави, че никой не знае какво може да се случи през това време, така че руските компании няма да "бетонират петролните си кладенци".

Това се случва, след като американски официален представител призна, че руските печалби от енергетиката сега може да са по-високи, отколкото преди войната. Понастоящем ЕС внася около 40% от своя газ от Русия.

Блокът е поел ангажимент да намали зависимостта си от руския петрол с 90% до края на 2022 г., но досега не е поел никакви ангажименти по отношение на газа.

САЩ наложиха ембарго върху всички руски енергийни продукти. Ограниченията върху руската енергия имат за цел да накажат Москва за нахлуването в Украйна. Но нарастващите световни цени на петрола и газа означават, че руските печалби биха могли да нараснат през последните месеци, въпреки намаляването на общото предлагане.

"Обемът на петрола на световния пазар намалява, а цените се повишават. Печалбите на компаниите се увеличават", заяви Путин пред млади предприемачи.

Тази идея беше подкрепена в четвъртък от пратеника на САЩ по въпросите на енергийната сигурност Амос Хохщайн, припомни БГНЕС. Запитан по време на изслушване в Сената дали сега Русия може да печели повече от изкопаеми горива, отколкото преди войната, г-н Хохман отговори: "Не мога да отрека това".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК