Украйна: С тежка артилерия от Запада почистваме Северодонецк за 2-3 дни

Според Зеленски битката за Донбас ще се реши в този град

09.06.2022 | 13:51 Редактор: Здравко Черкезов

1,6 млн. души по света са засегнати от войната в Украйна, заради вече създалата се продоволствена криза, съобщи ООН. А боевете за Северодонецк ще решат съдбата на Донбас, убеден е украинският президент. И двете страни смятат - изходът от битката за този регион ще оформи хода на войната.

Украинските войници вече са отблъснати след ожесточен обстрел до покрайнините на Северодонецк - един от последните градове от Луганск, който все още не е паднал под руски контрол (макар по-голямата част от него вече да е окупирана от руските сили). Украинските военни обмислят тактическо изтегляне от града. Северодонецк е център на сраженията, заяви Зеленски.

"Защитаваме позициите си и нанасяме значителни загуби на противника. Това е много жестока и много тежка битка. Може би една от най-трудните в тази война. Благодарен съм на всеки, който защитава този регион. В много отношения именно там сега се решава съдбата на Донбас", подчерта Володомир Зеленски.

Градът има по-скоро символично значение, ако падне, отколкото стратегическо за превземането на Донбас. На тежък обстрел е подложен и съседният град Лисичанск, който търпи огромни разрушения. И който, според украинците, е по-важният от стратегическа гледна точка. Около 15 000 са останалите цивилни в двата града. 

"Ако Западът достави артилерия с голям обсег, Украйна ще разполага с необходимата огнева мощ, за да отблъсне руските сили и нашите защитници ще могат да почистят Северодонецк за два до три дни", каза областният управител на Луганск Сергей Хайдай.

Украинският генерален щаб обяви, че руските сили подготвят настъпление към Славянск. Продължават сраженията в Запорожието и около големите градове Харков и Николаев. Сателитни снимки пък показват разрушенията след руските атаки по складове за съхранение на зърно в Николаев - основен център за износ на пшеница. 

Според британското разузнаване руският напредък във важния Изюм е в застой от април. В Мариупол продължават да вадят тела изпод развалините. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 5
юлиян
преди 1 година
Северодонецк беше.На практика вече е в ръцете на Русия.Пишете и мислете вече за следващия град-Славянск.Иникакви тежки оръдия няма да помогнат,само едно.КАПИТУЛАЦИЯ.Иначе ще страдат обикновените украинци.Ще загиват за едно правителство,зад което стоят само НАТО и САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 6
annonymous
преди 1 година
преди 1 седмица беше стратегически град, сега вече не е. :D:D Сигнализирай за неуместен коментар