Турция и Русия предлагат "зърнени коридори", Украйна е скептична

Споразумение ще позволи премахването на мини близо до Одеса

07.06.2022 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова
Турция и Русия предлагат

Турция и Русия постигнаха предварително споразумение за рестартиране на доставките на украински селскостопански продукти от ключовото черноморско пристанище Одеса, но Киев остава скептичен към предложения пакт според хора, запознати с дискусиите, пише Bloomberg.

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган предложи военна помощ за разчистване на мини край бреговете на Одеса и ескортиране на зърнени кораби, но Украйна все още не е одобрила плана, притеснена, че премахването на отбраната може да остави жизненоважното пристанище отворено за руска атака според източниците, говорейки при условие на анонимност.

Турция се надява, че одобрението на предложението от ООН може да успокои опасенията за сигурността.

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да проведе преговори в Анкара по плана в сряда.

"Мисля, че нашите военни могат да се споразумеят за най-добрия начин да го организират, така че корабите да преминават през миннитe полета, които трябва да бъдат разчистени", каза Лавров пред репортери на пресконференция в Москва в понеделник.

Остава неясно дали Украйна ще изпрати свой представител.

"Като коментира предварително постигането на споразумението, Русия се стреми да прехвърли отговорността за прекъсване на доставките върху Украйна. Фактите обаче показват, че продоволствената криза е създадена изкуствено само от Русия", каза в текстово съобщение Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК