Битката на Украйна за суверенитет: Обединява ли се или се разединява Европа?

Когато става дума за подпомагане на Украйна в самата война, важни са националните столици, а не Брюксел

05.06.2022 | 09:45 Редактор: Теодора Патронова
Битката на Украйна за суверенитет: Обединява ли се или се разединява Европа?

Сега всички вярваме в суверенитета - но по начини, които често са несъвместими. Украинците се борят за своята национална независимост и по този начин доказват способността си да действат като истински суверенен народ. От друга страна, призивите за по-суверенна Европа, водени от президента на Франция Еманюел Макрон, остават илюзорни по своята същност, разкривайки пределите на силата на ЕС спрямо Русия на Владимир Путин, пише за Financial Times Стефан Ауър, професор в Хонконгския университет и автор на "Европейският не-съюз".

Общото възмущение от руската инвазия в Украйна първоначално засили европейското единство. Но предизвикателствата, които войната породи, изглежда подклаждат европейското разединение. Държавите от Централна и Източна Европа, с изключение на Унгария, силно подкрепят борбата на Украйна за териториална цялост, докато Германия, Франция и Италия търсят начини да се помирят с Русия.

За ЕС връщането на суверенитета е неочаквано. Предполагаше се, че европейската интеграция е направила националните държави все по-демодирани. Диалогът, а не заплахите с насилие, би трябвало да поддържат мира. Немският философ Юрген Хабермас бе водещ в това убеждение.

Но когато става дума за подпомагане на Украйна в самата война, важни са националните столици, а не Брюксел. Това, което Москва иска и много от западните поддръжници на Путин изглежда са готови да приемат, е разделянето на Европа на сфери на влияние. Това напомня за концепцията Grossraum, формулиранa от главния правист на нацистка Германия, Карл Шмит: теорията за големи икономически пространства, контролирани от големи сили.

В контраст, лидерите в Централна и Източна Европа не се страхуват да комбинират езика на ценностите с политиката на силата. Френските и германските визии за мир предполагат териториални отстъпки от страна на Украйна. Такива идеи са безразсъдни и няма да осигурят сигурност за Европа или Украйна. Суверенната Европа не трябва да се преследва за сметка на украинския суверенитет.

Всъщност, за да има Европа бъдеще в свободата, Украйна трябва да спечели тази определяща битка на нашето време. Не само Русия на Путин ще е сред губещите. Поражението на руския империализъм най-накрая трябва да сложи край на френско-германските заблуди, независимо дали целят суверенна или пост-национална Европа.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
boceto
преди 1 година
Съгласен съм с президента на Франция . Да обиждаш руският президент е неприемливо . Макрон се държи , точно ,както трябва да се държи всеки друг , като него .Обидните квалификаций са за Кулега и Зеленски актьора . За него това е шоу , вониците му отказват да се бият с/у руснаците ... Сигнализирай за неуместен коментар