Важен референдум в Дания тласка страната към по-дълбока интеграция с ЕС

Датчаните гласуват дали да се присъединят към отбранителния пакт

01.06.2022 | 18:05 Редактор: Здравко Черкезов
Важен референдум в Дания тласка страната към по-дълбока интеграция с ЕС

Датчаните днес отиват до урните, за да гласуват на референдум дали да се присъединят към отбранителния пакт на Европейския съюз, информира Bloomberg.

Повечето проучвания сочат, че скандинавската страна, която традиционно избягва по-дълбоката интеграция с ЕС, ще се откаже от решението си от 1993г. да не участва в общата отбрана на ЕС. Референдумът съвпада с прекратяването от страна на Русия на доставките на природен газ за Дания.

Даването на зелена светлина ще бъде поредната промяна в дългогодишните договорки за сигурност в региона след началото на военния конфликт в Украйна. По-рано Швеция и Финландия поискаха да станат членове на НАТО, след като обществената подкрепа за членството рязко нарасна и в двете страни.

"Путин е заплаха за мира и сигурността в Европа и тя не бива да има дупки в защитната си стена", заяви датският министър на отбраната Мортен Бодсков. "Европа се нуждае от отбрана, в която да стоим рамо до рамо както в НАТО, така и в ЕС".

Основател на НАТО, Дания е с население от 5,8 млн. души и е единствената, която не участва в отбранителния пакт на ЕС от общо 21 държави, които членуват в двата блока.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК