Турция обмисля сериозно напускането на НАТО?

Причината е евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към военния алианс

28.05.2022 | 12:10 Редактор: Жаклина Иванова
Турция обмисля сериозно напускането на НАТО?

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че не изключва оттеглянето на Турция от НАТО, ако Финландия и Швеция се присъединят към него. Той отправи остри коментари срещу Гърция, Запада, Швеция и Финландия, съобщава "Greek City Times".

Бахчели посочи, че изпраща ясно послание към НАТО, че всяко приемане на Хелзинки и Стокхолм ще доведе до преговори за оттегляне на Анкара, както и че това няма да навреди на силна Турция.

Лидерът на Партията на националистическото движение обвини Швеция, че е позволила на Кюрдската работническа партия (ПКК) да създаде офис в страната, като подчерта, че "втората планина Кандил е в Швеция", визирайки иракската планина, където се намира щабът на кюрдските бойци, пише dnes.bg.

Tой отбеляза още: "Турция не е лишена от възможности. Дори напускането на НАТО трябва да бъде включено в дневния ред. Ние не сме родени в НАТО. Няма да бъдем загубени без НАТО".

В речта си Бахчели намекна за изказването на Мицотакис в Конгреса на САЩ миналата седмица, като каза: "Не съм съгласен. Според нас е доста проблематично, че речта на гръцкия министър-председател в Конгреса на САЩ беше аплодирана 37 пъти. Не знаем какво са намерили депутатите в речта на Мицотакис. Единственото, което знаем, е, че те се срещнаха на обща основа срещу Турция".

Кипър, както обикновено, не избяга от тирадата на Бахчели: "Кипър е турски. Турците ще останат. Няма друг път освен решението за две държави в Кипър. Съдбата на Кипър не е елинизъм, а турско управление", заключи той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 2
Защита
преди 1 година
Никакво излизане от НАТО. Това е нашето спасение и гарант. Иначе с кого ще останем- с Турция и Русия ли? Луди хора! Спрете с тая пропаганда и манипулации! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
преди това
преди 1 година
ще вземат гръцките острови!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
20 rate up comment rate down comment 22
СОФИЯ ЯНАКИЕВА
преди 1 година
МШСЛЯ ЧЕ ВСЕ ОТ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ И ДОРИ МИСЛЯ,ЧЕ СИЛНА ВЪВ ВОЕНЕН СМИСЪЛ СТРАНА КАТО ТУРЦИЯ Е ЗАЕЛА ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ,МНОГО СТАНА РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО И ТОВА СИ Е ЖИВА НАГЛОСТ ОТ СТРАНА НА САЩ,ДА НЕКА ТУРЦИЯ ИЗЛЕЗЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ И НИЕ И ТАКА ЕДНА ПО ЕДНА СТРАНИТЕ КОИТО СА ЯЛИ ПОПАРАТА ОТ ФАКТА ДА СА В НАТО КАТО НАС,КОИТО ОТ КАКТО ВЛЕЗОХМЕ ТАМ СТАНАХМЕ МНОГО ПО БЕДНИ И В СТРАНАТА СЕ ЧУВСТВА ВЪТРЕШНА РАЗРУХА ОТ ФАКТА ЧЕ 32 ГОДИНИ СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ САМО ПРОАМЕРИКАНСКИ ПРЕДАТЕЛСКИ ПРАВИТЕЛСТВА Сигнализирай за неуместен коментар
1
23 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 1 година
Откъдето и да го погледнеш....Луд свят!!! Сигнализирай за неуместен коментар