Ердоган подготвя мащабна военна операция край южните граници на Турция

"Необходими са заради националната ни сигурност"

26.05.2022 | 23:14 Редактор: Здравко Черкезов
Ердоган подготвя мащабна военна операция край южните граници на Турция

Турската армия подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници на страната. Детайлите са били обсъдени на състоялото се днес заседание на Съвета за национална сигурност под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това е първото заседание на съвета от два месеца. По данни на турски медии заседанието е продължило три часа.

"Операциите, които се провеждат и предстои да бъдат проведени край южните ни граници, нe са насочени към териториалната цялост на нашите съседи, а са необходими заради националната ни сигурност", се посочва в писмено съобщение след заседанието, цитирано от БТА.

В текста се отправя призив към "страните, които нарушават международното право, като подкрепят тероризма, да сложат край на това отношение и да имат предвид безпокойствата на Турция по отношение на сигурността". 

Турция очаква и от съюзниците (в НАТО) да демонстрират същото отношение, се посочва в изявлението.

В понеделник турският президент обяви, че страната му ще започне скоро военни операции по южните си граници, за да създаде 30-километрови зони за сигурност и да се бори срещу терористичните заплахи, идващи оттам.

Очаква се бъдещите операции да бъдат проведени в Северна Сирия, където турската армия нахлу няколко пъти от 2016 г., взимайки на прицел най-вече кюрдски милиции, които са съюзници на Съединените щати в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Засега обаче има малко признаци за придвижвания на турската армия като тези, предшествали последните четири влизания на нейни части в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
путатин
преди 1 година
Туркия да пази аскера, че ще трябва за война с рушия! Сигнализирай за неуместен коментар