Ердоган избухна: За мен Мицотакис вече не съществува

Гръцкият премиер говорил против Турция пред Конгреса на САЩ

24.05.2022 | 16:57 Редактор: Здравко Черкезов
Ердоган избухна: За мен Мицотакис вече не съществува

За мен гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува". Това каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган по повод забележките и критиките на Мицотакис към Турция по време на неотдавнашната му визита в САЩ.

В телевизионно обръщение след заседанието на кабинета Ердоган заяви, че Мицотакис е говорил срещу Турция и е призовал Конгреса на САЩ да не разрешава продажбата на изтребители F-16 на Анкара.

Администрацията на Байдън неофициално се обърна към Конгреса, за да поиска одобрение за предложената продажба на модерни оръжия и друго оборудване за флота от изтребители F-16 на съюзника на НАТО Турция, припомня "Сабах".

Пакетът е отделен от многомилиардната сделка за модернизация, която Турция поиска от САЩ през октомври миналата година, като поиска да закупи 40 изтребителя Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети.

По време на посещението си във Вашингтон миналата седмица Мицотакис предупреди на съвместно заседание на Конгреса да не се подкрепят предложените от администрацията на Байдън военни продажби на Турция. Той заяви, че подобна стъпка може да доведе до допълнителна нестабилност в региона.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК