Руски военнопленник: Изпратиха ме в Украйна напълно неподготвен, дори не бях стрелял

21-годишният руснак е сред разменените за украински войници, сънува кошмари, търси как да се измъкне от армията завинаги

29.05.2022 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева
Руски военнопленник: Изпратиха ме в Украйна напълно неподготвен, дори не бях стрелял

Това беше първият ни сблъсък с врага, дори не бяхме стреляли. Направиха ни засада и ние не можехме да отвърнем. Трябваше да се предадем. Това споделя след освобождаването си от 45 дневен плен руският военен Антон в интервю за The Guardian.

21-годишният руски войник крие истинската си самоличност. Той идва от малък, отдалечен град в Сибир. Подписал е договор да се присъедини към армията миналия декември, малко след като завършва професионално училище. 

"Като погледна назад, трябваше да "направя всичко, за да избегна армията", казва след преживяното руснакът.

И е категоричен: Никой не ги е подготвил за войната, в която ги пращат.

Подразделението на Антон било прехвърлено за първи път през последните дни на декември на анексирания от Русия Кримски полуостров, където му казват, че участва в "едноседмичен" курс за обучение.

До този момент той твърди, че не е получил практически никакво военно обучение, което да го подготви адекватно за пълномащабна война, пише dnes.bg.

"Много от младите момчета дори не можеха да си представят, че ще отидем на война. Те ни казаха в последния момент, в нощта преди инвазията. В крайна сметка наистина не е честно как руските власти се отнасяха към мен. Изпратиха ме в Украйна напълно неподготвен", казва младият войник.

След пленяването му, украинските военни го преместили на неизвестно място с торба на главата. Отначало животът в плен е доминиран от страх.

"Подскачахме при най-малкия шум. Всеки ден се надяваш, че това няма да е последния ти на този свят и няма да бъдеш убит", спомня си Антон.

Той казва, че не е бил физически нападнат по време на престоя си в плен, но твърди, че украински пазачи измъчвали психически него и други руски войници.

Според Антон той е бил част от размяната на 17 други руски войници, която се е състояла близо до украинския град Мелитопол.

Веднага след като се връща в Русия, той интензивно е разпитван от службите за сигурност за времето, прекарано в Украйна.

"По време на пленничеството блокирах повечето от емоциите си. Просто се опитах да не мисля за живота си. Но сега имам ужасни сънища, едва спя. Напълнях много", признава той.

Антон каза, че властите са му дали около 2000 британски лири като компенсация за нараняванията му. Според руското военно законодателство военнослужещите не получават никакво специално обезщетение за задържане като военнопленник и се очаква Антон да се върне на служба, след като се възстанови от нараняванията.

Той обаче търси начин да се раздели с армията завинаги.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Мамамиа
преди 1 година
Кой го е карал да се запише САМ във войската?! Парите не миришат, но понякога са горчиви! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Бивш военен.
преди 1 година
Някой въобще хваща ли се на тия фалшиви постове? Сигнализирай за неуместен коментар