Русия продължава настъплението в Луганск, Зеленски: Донбас ще остане украински

Стратегически важният град Лиман в Донецка област е почти изцяло превзет от руските военни

28.05.2022 | 14:05 Редактор: Жаклина Иванова

Продължава настъплението на руските сили към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. А стратегически важният град Лиман в Донецка област е почти изцяло превзет от руските военни. Въпреки това президентът Володимир Зеленски е убеден, че Донбас ще остане украински.

Украинската армия е изгубила контрола върху град Лиман в Донецка област. А 95% от Луганска област е под руско владение, съобщи областният управител.

Той допусна, че украинските войски може да се изтеглят от източния град Северодонецк - най-големият град в Донбас, за да не бъдат пленени. През последното денонощие, в резултат на обстрел, са били нанесени щети на повече от 40 жилища в областта. Около 90% от сградите там са засегнати от атаките, а повечето са разрушени.

Според проруските сепаратисти градът е обкръжен напълно. Продължават сраженията и в Лисичанск. Въпреки това, украинският президент Володимир Зеленски е категоричен, че Донбас няма да бъде превзет от Москва.

"Ако окупаторите смятат, че Лиман или Северодонецк ще бъде техен, грешат. Донбас ще бъде украински, защото това сме ние, това е нашата същност и дори ако Русия навсякъде донесе разрушени или страдание, ние ще възстановим всеки град и всяко населено място", подчерта той.

Според Зеленски Русия е заобиколила всички международни санкции, наложени ѝ във връзка с военния конфликт. Това се дължи на липсата на обединена глобална позиция срещу инвазията в Украйна, отбеляза държавният глава.

Цялата Херсонска област в Украйна е затворена, блокирани са границите ѝ със съседните области, които са под контрола на властите в Киев. Въведено е военно-гражданско управление. В областта се излъчват руски телевизионни канали и радиостанции. Екран, монтиран на бус, пристигна в Мариупол, за да излъчва руска пропаганда.

Междувременно комунистическите депутати в регионален съвет в Далечния изток на Русия отправиха призив към президента Владимир Путин да спре войната в Украйна. Акт на протест, който е изключително рядко срещан във Федерацията.

"Разбираме, че ако страната ни не спре военната операция, ще имаме все повече сираци у нас", заяви руският депутат Леонид Восюкевич.

Изказването предизвика смут в местния парламент. Бяха направени опити да го привикат и да го спрат да говори, а микрофонът му беше изключен.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК