Битката за Северодонецк се ожесточава, почти целият град е обкръжен от руснаци

Войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива

28.05.2022 | 11:50 Редактор: Жаклина Иванова
Битката за Северодонецк се ожесточава, почти целият град е обкръжен от руснаци

Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни, предаде ДПА, позовавайки се на информация от местната военна администрация. Агенцията отбелязва, че Москва твърди, че вече е обкръжила града.

2/3 от града в Луганска област вече са обсадени, но засега той не е обкръжен, написа в Telegram началникът на местната военна администрация Олександър Стрюк.

Той добави, че войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива. Проруски сепаратисти обаче твърдят, че градът е напълно обкръжен, съобщи московската държавна информационна агенция "РИА Новости".

Стрюк отбеляза, че около 90% от сградите в града са получили щети и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия.

Областният управител на Луганска област Сергий Гайдай уточни, че че в града има достатъчно ресурси за неговата отбрана, но би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили. Той добави, че руски войници вече са в града.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, цитиран от БТА, че ситуацията в Луганска и Донецка области е трудна и продължават руските ракетни и въздушни удари. Той коментира, че украинската армия защитава страната с всички налични ресурси.

"Ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, то те грешат. Донбас ще бъде украински", категоричен бе Зеленски в своето вечерно обръщение.

Статутът на град Лиман в Донецка област не е ясен на фона на яростни боеве около него. Проруски сепаратисти твърдят, че са го превзели, а украинският генерален щаб каза, че боевете за него продължават.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК