Турция стартира проект за изпращане на първия си гражданин в Космоса

Страната ще има възможност да провежда научни експерименти на Международната космическа станция

25.05.2022 | 20:27 Редактор: Теодора Патронова
Турция стартира проект за изпращане на първия си гражданин в Космоса

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция официално е стартирала проекта "Турски космически пътешественик и научна мисия".

"Официално стартираме процеса на изпращане на турски гражданин в Космоса в рамките на нашата Национална космическа програма", заяви Ердоган по време на речта си след заседанието на правителството. "Започва първата пилотирана космическа мисия на Турция", се казва в изявление на Министерството на промишлеността и технологиите. "На 100-годишнината на Република Турция през 2023 г. ще има турчин в Космоса", се казва в изявлението, цитирано от "Хюриет".

С тази възможност страната ще има възможност да провежда научни експерименти, като използва инфраструктурата на Международната космическа станция (МКС). Избраните граждани ще преминат обучение преди да излетят в Космоса.

Властите са определили 10 цели в рамките на програмата. Според програмата "Мисия на Луната" в края на 2023 г. Турция ще достигне Луната с националната и оригинална хибридна ракета, която ще бъде изстреляна в околоземна орбита и ще извърши твърдо кацане, съобщи БГНЕС.

Турция започна да приема кандидатури от граждани за служба на борда на МКС. От кандидатите ще бъдат избрани двама кандидати. Единият от тях ще остане на МКС в продължение на 10 дни. Кандидатът трябва да е турски гражданин, роден след 23 май 1977 г., да не е лишен от правото да упражнява публични права, да е завършил един от следните факултети: Технически, Научни/базови науки или Медицински в областта на науката с поне четиригодишен бакалавърски курс на обучение във висши учебни заведения и да владее напълно английски език. Освен това ще трябва да преминат медицински преглед и да покрият изискванията за ръст и тегло.

След първоначалния етап кандидатите ще бъдат поканени на събеседване. Двамата кандидати, които преминат успешно двата етапа, ще бъдат избрани и наети на работа в TUA или TÜBİTAK за срок от десет години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК