Турция с амбициозни цели в Космоса - готвач опита да изпрати кебап в стратосферата

Ердоган призова гражданите и лингвистите да измислят турска дума, която да замени чуждицата космонавт

09.05.2022 | 23:38 Редактор: Теодора Патронова
Турция с амбициозни цели в Космоса - готвач опита да изпрати кебап в стратосферата

Турция продължава с изпълнението на амбициозните си планове да се превърне в космическа сила и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Междувременно амбициите ѝ изглежда вдъхновяват дори обикновените хора - по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката на 12 април готвач от Адана изпрати порция кебап в стратосферата с балон с хелий. Макар мнозина да погледнаха с насмешка на опита му, завършил с пукането на балона на височина 35-40 км над земната повърхност, майсторът кебапчия е решен да продължи "космическите" си опити.  

Съвсем не на шега обаче Турция с бързи крачки върви към постигането на целите в десетгодишната си космическа програма, представена през февруари м.г. Програмата очертава визията, целите и проектите на страната по космическите политики през следващите десет години. Тя включва осъществяване на мисии до Луната, изпращане на турски космонавти с научна мисия в космоса, разработване на сателитни системи. 

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк съобщи тези дни, че в скоро време ще бъдат обявени изискванията за подбор на кандидати да осъществят космически полет. Кандидатите ще бъдат подложени на серия медицински изследвания и ще трябва да отговарят на редица условия, в т.ч. да не употребяват алкохол и цигари и да не са били подлагани на сериозни хирургически интервенции в миналото, съобщи СиЕнЕн-Тюрк, пише БТА.

Ръководителят на Турската космическа агенция (TUA) Сердар Хюсеин Йълдъръм заяви пред Анадолската агенция, че първият турски космонавт ще бъде подготвен до края на настоящата година и ще бъде изпратен в космоса още през първата половина на 2023 г. Подборът на кандидатите ще продължи около 2-3 месеца, а процесът на обучение - между 4 и 6 месеца, посочи Йълдъръм. Турският космонавт ще отпътува с научна мисия - той ще бъде изпратен на Международната космическата станция, където ще остане десетина дни, ще извърши научни опити и ще се върне.

Миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите и лингвистите да измислят турска дума, която да замени чуждици като космонавт, астронавт или тайконавт, а сред идеите, набрали най-голяма популярност, са "турконавт", "гьоктюрк" (букв. небесен турчин) и "гьокмен", съобщават местни медии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК