Поглед към Космоса - опашка пред Астрономическата обсерватория в Борисовата градина

Малки и големи научиха интересни неща на празника на любителите на физиката и астрономията

07.05.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Празник на любителите на физиката и астрономията. Обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина организира ден на отворените врати.

Астрономията за едни е хоби и страст, за други професия и начин на живот. Доц. Владимир Божилов е избрал да следва пътя на звездите след като прочел книгата на Стивън Хокинг "Кратка история на времето". 

"Четох я цялата ваканция и реших, че Космосът е най-голямата загадка, която можем да изследваме и да решим. Реших, че ще изучавам космически науки. И това е пътят, който следвам от 9 клас досега", сподели доц. Божилов.

Една от целите на събитието е да събере любители на астрономията и учени на едно място. 

"Всеки един, който дойде на нашето събитие,  може да се срещне с хората зад науката и по този начин се надяваме да стимулираме хора да изберат кариера в науката - по-конкретно в областта на астрофизиката", каза доц. Божилов.

Освен среща с хората, които изучават Космоса, посетителите имат възможност да наблюдават Луната и звездите през телескоп, както и да се запознаят с уреди, които астрономите са използвали пред 130 години.

"Луната също ще бъде достъпна за наблюдение още от ранните часове днес, изложба в красиви астрономически изображения. Има и  много разнообразни демонстрации, които са интересни както за малки, така и за големи", уточни ръководителят на катедра "Астрономия" доц. Евегени Овчаров.

Малкият Алекс беше един от първите посетители на събитието. Дошъл е с баща си и споделя, че мечтата му е да стане космонавт.

"Искам много да видя планетата, защото се интересувам от Галактиката, много ми е интересно за планетите и Слънцето", каза Алекс.

В Софийската обсерватория се намира най-старият действащ телескоп в България, а сградата е паметник на културата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК