Politico: Партията на Петков и Василев ще се присъедини към либералите от "Обнови Европа"

В групата участват лидери като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте

25.05.2022 | 13:44 Редактор: Здравко Черкезов
Politico: Партията на Петков и Василев ще се присъедини към либералите от

Премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата "Обнови Европа", която ще се състои на 30 май, понеделник. Това съобщи авторитетното издание Politico, позовавайки се на информирани източници.

Според изданието това е "най-силният знак, че неговата партия "Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво".

Срещата в понеделник е известна като предварителна среща на върха, която се провежда преди Европейския съвет. В него участват национални лидери като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, лидерът на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, ухажва Петков, откакто българският новак изненадващо спечели изборите в края на миналата година с антикорупционна платформа. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата лидери на Зелените, предава БГНЕС.

Според Politico все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на българския лидер: фактът, че в "Обнови Европа" членува конкурентната българска партия Движение за права и свободи (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски Вашингтон е санкционирал по закона "Магнитски".

ДПС многократно е обвинявано в корупция и в миналото Петков е изразявал безпокойство от факта, че то остава в "Обнови Европа". ДПС има трима евродепутати в групата евролибералите в Европейския парламент.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК