Северодонецк е атакуван от четири страни, ситуацията в Донбас остава тежка

Атаки има и в Херсонска област, където руски обстрел е убил трима

22.05.2022 | 13:50 Редактор: Ваня Кузманова

Украйна няма да приеме сделка с Русия, която включва отстъпване на територия, категоричен е президентът на страната Володимир Зеленски. Междувременно ситуацията в Донбас остава тежка, продължава руското настъпление в Северодонецк. Градът е атакуван от четири страни.

Ако Киев направи отстъпки и прекъсне сраженията, Москва ще ескалира войната и ще и започне нова офанзива, заяви съветникът на украинския президент в свое видеообръщение. 

"Мнозина смятат, че е необходимо да се правят малки отстъпки, за да се стигне до мирно споразумение. Всяка отстъпка пред Руската федерация означава по-мощна война в по-кратко време, с други думи "отложена война". Искаме ли по-голяма и по-кървава война, която да включва още повече хора? Ние разбираме нещата по друг начин. Не трябва да отстъпваме", заяви съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк.

Самият Зеленски вече обяви, че ключът към приключването на войната е дипломацията. Киев обаче няма да приеме сделка с Русия, ако това означава да изгуби териториите си. По думите на Зеленски основният фокус в момента е на бойното поле, където украинците се бият за родината си. 

Най-тежка остава ситуацията в Донбас - там сраженията с руските сили продължават. Северодонецк е атакуван от четири страни. До този момент опитите да пробият в града са неуспешни, но ракетният обстрел продължава. 

"Украинските въоръжени сили удържат това настъпление. Всеки ден, в който нашите защитници отбиват настъпателните планове на Русия, като ги сриват, се превръща в конкретен принос към приближаването към големия ден. Желаният ден, който чакаме толкова много и за който се сражаваме - Деня на победата", посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  

Избягал от ужаса на войната в Северодонецк обясни, че е било трудно да напусне. Украинските власти не са успели да осигурят хуманитарни коридори заради непрестанните сражения. 

Атаки през последното денонощие имаше и в Херсонска област, където руски обстрел е убил трима. Ракети удариха и село в Запорожие.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
удържат
преди 1 година
Скоро, нови части от великата нацистка армия ще бъдат "евакуирани" в ... Сибир! Сигнализирай за неуместен коментар