Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, Зеленски иска още санкции срещу Русия

Според Михайло Подоляк руснаците трябва да напуснат Украйна, за да се възобнови мирният процес

22.05.2022 | 08:05 Редактор: Ваня Кузманова
Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, Зеленски иска още санкции срещу Русия

Войната в Украйна е навлязла в третата си, решаваща фаза, заявиха от офиса на президента Володимир Зеленски. Самият той поиска още санкции срещу Русия, а съветникът му Михайло Подоляк декларира, че Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии.

Ситуацията в Донбас остава тежка и руската армия се опитва да настъпва към Славянск и Северодонецк, каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си късно видеообръщение:

"Украинските въоръжени сили сдържат това настъпление. Всеки ден, в който нашите защитници отбиват настъпателните планове на Русия, като ги сриват, се превръща в конкретен принос към приближаването на главния ден. Желаният ден, който чакаме толкова много и за който се сражаваме - деня на победата".

В разговор с италианския премиер Марио Драги Зеленски е подчертал важността на налагането на още санкции на Русия и деблокирането на украински пристанища.

Лидерът на сепаратистите в Донецка област Денис Пушилин заяви, че сред предалите се в плен бойци от завода "Азовстал" в Мариупол има и чуждестранни граждани. Шестима украинци са загинали при опит да взривят склад с боеприпаси, точно преди да сложат оръжие. 

Руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, опроверга информациите, че Русия ще обмисли възможността за размяна на бойците от националистическия батальон "Азов" срещу украинския политик Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин.

Преговарящият от другата страна Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, коментира, че отстъпки от Киев биха дали време на Москва да поправи грешките си и да започне нова офанзива.

Подоляк определи като странни призивите на Запада за спешно примирие, при което руските сили ще останат в окупираните от тях територии в южната и източната част на страната. Според него руснаците трябва да нaпуснат Украйна, след което ще бъде възможно възобновяването на мирния процес, информира БНР. 

Украинските власти обвиниха руската страна за убийството на 7 цивилни в частта от Донецка област под руски контрол, а руската администрация в превзетата Херсонска област смята, че Украйна е отговорна за смъртта на трима мирни граждани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК