Държат бойците от "Азовстал" като военнопленници, Киев иска да ги размени с руски

Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици

21.05.2022 | 14:07 Редактор: Здравко Черкезов

Русия обяви пълна победа в Мариупол, след като и последните защитници на града от завода "Азовстал" свалиха оръжия и се предадоха. В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.

Мариупол е напълно освободен. Toва обяви Министерството на отбраната на Русия, след като вчера съпротивата в "Азовстал" беше прекратена и борците от завода се предадоха. 

Заповедта за това беше издадена от украинските власти с мотива да бъде запазен животът на бойците. Така, и последните  531 украински защитници на обекта го напуснаха. 

Изведените в територии под руско командване украински бойци, ще бъдат регистрирани като военнопленници. А от Киев се надяват да бъде осъществена размяна тяхна размяна с пленени руски войници, за да може борците от "Азовстал" да се приберат у дома. Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици. Междувременно продължава извеждането на телата на загиналите от стоманодобивния завод. 

По данни на украинските власти най-малко 400 цивилни са били убити от началото на войната в Донецка област, а над 1000 са ранени. В тази статистика не влизат атаките над Мариупол и Волноваха. През последното денонощие атака е имало в Харков. Тя е причинила пожар, но няма данни за загинали и ранени до този момент. 

Днес сутринта ракета е ударила село в Кучеривка. В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, градове са превърнати в развалини, каза украинският президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да бъде държана отговорна финансово за престъпленията, извършени в Украйна. Тя трябва да плати за всяка изпепелена къща, всяко разрушено училище, всяка унищожена болница. Русия ще усети истинската тежест на всяка ракета и бомба насочена към Украйна. Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски. 

Украинските власти съобщиха, че Русия е загубила най-малко 36 войници, три танка, ​​ракетна установка "Град" и редица превозни средства по южните фронтови линии на Украйна през последните 24 часа. От своя страна, днес от Москва посочиха, че руските военни са разрушили оръжия и военна екипировка, доставена на Украйна от Съединените щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК