Митрофанова обвини Петков, че е оскърбил Русия в изказването си за "Турски поток"

14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема за доставки на руски газ, посочи руският посланик

20.05.2022 | 20:17 Редактор: Елеонора Танева
Митрофанова обвини Петков, че е оскърбил Русия в изказването си за

Русия никога не се е отказвала от задълженията си по договорите с чуждестранните си партньори за доставки на газ. Това заяви посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

"Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори. Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското "синьо гориво" ни принуждават отново да напомним, че въвеждането ѝ е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно", заяви Митрофанова на седмичния си брифинг.

По думите ѝ новата система с нищо не се отличава от предишната, партньорите по договорите плащали същата цена, която е фиксирана в документите, за същите обеми на горивото. 

Митрофаова подчерта, че 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. 

"Още 20 са открили съответни сметки в "Газпромбанк", включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред", отбеляза посланикът. 

Тя коментира и думите на премиера Кирил Петков за разследването на "Балкански поток".

"Обърнахме внимание на използването на думата корупция по отношение на президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода "Балкански поток".  Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската федерация", заяви Митрофанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
до коментиращата Мен ме е срам от такива като теб Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 9
Веселина Лазарова
преди 1 месец
Госпожо Митрофанова, моля за извинение, ако може *** на българското правителство изобщо да бъде извинено. Мене лично в момента ме е срам ужасно срам... България се превърна през последните тридесет години в посмешище на света Сигнализирай за неуместен коментар