Петков: Путин ни спря газа, за да дойде проруско правителство. Ще издържим теста

Единството в ЕС и в НАТО не бива да се подкопава чрез двустранни договори за доставка на газ, подчерта премиерът

20.05.2022 | 17:03 Редактор: Елеонора Танева
Петков: Путин ни спря газа, за да дойде проруско правителство. Ще издържим теста

Руската агресия в Украйна изправя всички, в това число и България, пред необходимостта да направят екзистенциален избор: "избор между зависимостта и суверенитета, между дългосрочната сигурност и краткосрочната стабилност, между либералната демокрация и национализма". Това е заявил премиерът Кирил Петков в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Премиерът е посочил три цели, които Путин искал да постигне със спирането на газа

"Първо, да дестабилизира едно европейско правителство - още повече, че става дума за правителство, показващо нулева толерантност към корупцията. Второ, да се опита да докара на власт друго, проруско правителство, с което да върне България в руската сфера на влияние. Трето, да посее семето на разкола сред страните от ЕС, като покаже, че в Общността има държави "втора класа" като България, с които Русия може да си позволява подобно нарушаване на договори", коментира Петков, цитиран от DW.

В статията си за ФАЦ българският премиер предупреждава, че единството в ЕС и в НАТО не бива да се подкопава чрез двустранни договори за доставка на газ, защото това би означавало да се загърбят стратегическите цели за сметка на пазарни интереси. Петков пледира за съвместни покупки на газ в рамките на ЕС, както и за координирани действия относно достъпа до пристанища и до терминали за втечнен газ. 

"Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС с годишно потребление от само 3 млрд. кубически метра газ прави всичко възможно, за да се откъсне от тази зависимост - това в крайна сметка е пробен тест и за целия ЕС. Аз вярвам, че ще го издържим с успех", уточнил българският премиер.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
vasil tanev
преди 1 година
ДА ти ще го издържиш !но тези който останат след теб . те какво ще прамят ? или просто тази държава няма да я има на картата ?? това ли ще оставите след себе си ?? Сигнализирай за неуместен коментар