Путин: Санкциите са икономическо самоубийство под натиска на САЩ

Ердоган стопира присъединяването към НАТО на Швеция и Финландия

17.05.2022 | 19:11 Редактор: Теодора Патронова

Решението за ембаргото над руския петрол буксува, а руският президент Владимир Путин нарече санкциите "икономическо самоубийство". Българският премиер Кирил Петков изрази категорична позиция, че ще има изключение за България. В Брюксел пък се провежда среща на военните министри, след решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

Още две седмици може да минат преди Европейският съюз да успее да се договори за шестия пакет от мерки срещу Русия. Унгария остава твърдо против ембарго над петрола от Русия.

"Унгария се нуждае от време, за да адаптира своите енергийни системи за нова инфраструктура и по-скъпи алтернативи на руския петрол", коментира върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

На среща с газовия и петролния сектор руският президент Владимир Путин сравни санкциите с инквизиция. Според него това е икономическо самоубийство.

"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американското господство, европейските държави налагат все нови и нови санкции на пазара на петрол и газ. Това икономическо самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни", изтъкна руският президент.

На този фон - след вчерашното решение на парламента и правителството в Швеция за присъединяване към НАТО, Стокхолм подписа официално искане. Молбата за членство ще бъде подадена заедно с тази на Финландия. Голямата въпросителна тук обаче не е недоволството на Русия, а ветото на Турция. В Брюксел се надяват различията да бъдат преодолени. След външните министри на Съюза сега има среща на военните.

"Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия", подчерта Борел.

Турският президент заяви категорично, че няма да подкрепи Швеция и Финландия. А според Люксембург, Анкара иска да изтъргува подкрепата за членство срещу американски изтребители.

"Съединените щати отказаха доставката на 100 изтребителя Ф-35, защото Анкара купи руски противоракетни системи С-400. Сега Турция иска Ф-16, което се обсъжда в американския Конгрес. Ердоган просто упражнява натиск тази сделка да се случи", отбеляза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Турският му колега Мевлют Чавушоглу утре е на посещение във Вашингтон. А след него американският президент ще приеме премиерите на двете скандинавски страни. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК