Чакаме танкерите с втечнен газ от САЩ, ставаме портал за американски компании в ЕС

"Имаме най-голямата инвестиция на батерии на ниво системен оператор в света", посочи премиерът Петков

19.05.2022 | 13:43 Редактор: Ваня Кузманова

Помощник-държавният секретар на САЩ е в България. Карън Донфрид, заедно с премиера Кирил Петков, направиха обща бизнес закуска с Американската търговска камара. На нея бяха засегнати свързани с корупцията и руското влияние в България теми, както и очакваните количества втечнен американски газ.

Безпрецедентните кризи, създадени от руската инвазия в Украйна могат да се преодолеят чрез съвместни усилия на ниво Европейски съюз, НАТО и САЩ, заяви българският премиер.

"Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех е, че антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България и по точно на Русия. Реално едни и същи хора са готови, както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди", заяви Кирил Петков. 

България ще работи съвместно със САЩ за реализиране на Зеления енергиен преход и по стратегически проекти за диверсификация. 

"Да, имаме най-голямата инвестиция на батерии на ниво системен оператор в света. Ще бъде нещо много голямо и много значимо. Новите ядрени мощности са също тема в посока диверсификация, които трябва да се случат", посочи премиерът Петков.  

"България ще получи два танкера с втечнен газ. След като Русия затръшна вратите за страната, САЩ ви подадоха ръка", каза помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Донфрид коментира, че САЩ няма да позволят никоя от партньорските ѝ държави да бъде подложена на енергийно изнудване

"Целта ни е страните в региона да се развиват по своя евроатлантически път и да допринасят за това единство", допълни Карън Донфрид.

Премиерът Петков вижда възможността България да бъде портал за американски компании в Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК