Радев обсъди с Карън Донфрид войната в Украйна и евроинтеграцията на РСМ

Войната променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа, заяви президентът

18.05.2022 | 22:12 Редактор: Здравко Черкезов
Радев обсъди с Карън Донфрид войната в Украйна и евроинтеграцията на РСМ

Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на ЕС и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещение у нас.

Във фокуса на срещата бяха теми от стратегическото партньорство на България и Съединените американски щати, въпроси за стабилността и сигурността в контекста на войната в Украйна, както и политиката на разширяване на Европейския съюз.

Държавният глава призова по време на срещата за своевременна подкрепа от страна на съюзниците ни за недопускане на загуба на отбранителни способности от Българските военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16.

"Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори", заяви държавният глава. Президентът изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика.

Беше обсъдено, че постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в подкрепа на сигурността и стабилността на Европа.

"България е най-заинтересована от по-бързото започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, но очакваме ясни и категорични правнообвързващи механизми и реални стъпки за изкореняване на езика на омразата и на системните примери за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание", заяви държавният глава.

Той допълни, че от ключово значение за ускоряването на европейския път на РСМ е изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, постигането на устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

"По тази тема в българското общество е формиран широк консенсус, потвърден от парламента, и всяко отстъпление застрашава стабилността в самата страна-член на ЕС", подчерта още президентът Румен Радев.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
ПО- ТВЪРДО ПРЕЗИДЕНТ
преди 2 месеца
"Позицията ни за РСМ няма как да се промени, те не си изпълняват договора!"ТАКА, БРАВО. НО ТРЯБВА ОЩЕ ДА НЕ СЕ ПРИЕМА И ИЗПЪЖДА НЯКОЙ ЗАПАДНЯК, КОИТО ИДВА ДА ХОДАТАЙСТВА ЗА МАКЕДОНИЯ.И НАЙ- ВАЖНОТО- НАПИСАНИЯ И ПОДКРЕПЕН С ФАКТИ ДОКЛАД ЗА ЕТНО- КУЛТУРНИЯ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ ОТ КРАЯ НА 1944 Г. ДО ДНЕС ДА СЕ РАЗДАДЕ НА ЕС-те ПРАВИТЕЛСТВА И РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА ЕС И САЩ . ОСОБЕНО ДО САЩ- НАВСЕКИ СЕНАТОР И КОНГРЕСМЕН! СЪЩО ИМА И СТАРИ РЕШЕНИЯ НА СЕНАТА И КОНГРЕСА НА САЩ ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС. Сигнализирай за неуместен коментар