Генчовска: Позицията ни за РСМ няма как да се промени, те не си изпълняват договора

"Загубихме 5 месеца в говорене, чакаме да започнат изпълнението на договора", заяви тя

18.05.2022 | 16:16 Редактор: Ваня Кузманова
Генчовска: Позицията ни за РСМ няма как да се промени, те не си изпълняват договора

Българската позиция за започването на преговори на РСМ с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в "полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ".

"Външният министър на РСМ Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи", заяви министър Генчовска, цитирана от БГНЕС.

На въпрос дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на РСМ на предстоящия Съвет по Общи въпроси, Генчовска каза: "Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвета Общи въпроси, защото няма и такава тема".

Тя категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници РСМ и Албания.

"Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора", каза Генчовска.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК