Путин: Срещу Русия се води мащабна кибервойна, санкциите срещу нас се провалиха

Кибератаките срещу страната са се увеличили неколкократно, подчерта руският президент

20.05.2022 | 20:05 Редактор: Елеонора Танева
Путин: Срещу Русия се води мащабна кибервойна, санкциите срещу нас се провалиха

Срещу Русия се води мащабна война в киберпространството и броят на кибератаките срещу страната се е увеличил неколкократно. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на националния Съвет за сигурност, предаде ТАСС.

По думите му атаките, предимно дело на държавни структури, се нанасят от различни държави и са строго координирани. Той припомни, че във въоръжените сили на някои страни вече има специални кибервойски.

Същевременно Путин констатира, че киберагресията срещу Русия, както и санкционният натиск, са се провалили като цяло.

На заседанието президентът призова за засилване на координацията на действията в помощ на руските производители в областта на информационните и комуникационните технологии и прикани членовете на националния Съвет за сигурност да помислят за създаването на единна държавна система за защита на информацията. Путин възложи на правителството максимално бързо да осигури внедряването на руски технологии в тази сфера, защото от 2025 г. ще бъде забранено използването на чуждестранни средства за защита на информацията, информира БТА.

Сред основните задачи пред държавата руският президент назова "кардиналното намаляване на рисковете, свързани с използването на чуждестранни програми, изчислителна техника и телекомуникационно оборудване", което е от голямо значение за националната сигурност и стабилността в обществото.

След заседанието на руския Съвет за сигурност неговият секретар Николай Патрушев съобщи, че е бил обсъден и приет проект на документ със заглавие "Основи на държавната политика за защитата на критичната информационна структура на страната".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК