Порошенко: Путин направи редица големи грешки, подцени Украйна

Бившият украински президент управляваше страната от 2014 г. след събитията на Майдана до 2019 г.

20.05.2022 | 16:50 Редактор: Здравко Черкезов
Порошенко: Путин направи редица големи грешки, подцени Украйна

Когато руският президент Владимир Путин започна своята война в Украйна, той направи няколко големи грешки, пише в коментар за европейското издание Politico петият украински президент Петро Порошенко. Той управляваше страната от 2014 година след събитията на Майдана до 2019 година, когато беше изпреварен във вота от Володимир Зеленски.

Според Порошенко руският президент е преценил неправилно Украйна - млада демокрация и развиваща се икономика, която изглежда твърде слаба и разделена, за да устои на руската военна машина. Кремъл не е взел предвид и реакцията на Запада, смятайки политиците за твърде наивни и с фалшиво чувство за сигурност.

От 2014 година, благодарение и на подкрепата на Запада, Украйна изгражда демокрация, възстановява икономиката си и работи върху своята енергийна независимост.  Киев започна да напредва по своя път към НАТО и ЕС, както и да укрепва своята защита, посочва Порошенко. В своя анализ той нито веднъж не коментира или споменава името на своя наследник.

В последните месеци рейтингът на бившия президент започна да расте и в началото на годината почти се изравни с този на Зеленски въпреки обвиненията в държавна измяна и подпомагане на отцепническите организации в Донбас, припомня ВВС. За увеличаването на подкрепата помогна и фактът, че Петро Порошенко се върна в Украйна, след като прекара известно време във Варшава, за да се изправи пред съда по повдигнатите му обвинения.

Военната инвазия на Русия обаче промени обществените нагласи - подкрепата за настоящия президент е огромна, но Порошенко, за разлика от почти всички останали опозиционни лидери, успява да се задържи на политическата сцена в Киев основно заради своите финансови средства, допълва "Украинска правда". 

В първите седмици на войната Порошенко благодарение на своите телевизионни канали дори успя да проправи критики към управлението на страната и да насади опасенията, че президентът ще предаде страната в преговорите с Русия.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК