Пясъчна буря погуби 7 души в Сирия, две от жертвите са деца (+ВИДЕО)

Природната стихия причини дихателни проблеми на хиляди в Ирак

16.05.2022 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева

Пясъчна буря отново връхлетя Ирак и покри иракската столица Багдад с оранжева пелена. Бурята премина и през Сирия, където отне живота на най-малко седем души. Сред загиналите са две деца. 

Силните ветрове изтръгнаха дървета от корените им и предизвикаха спиране на електричеството в провинция Дейр аз Зур.

В Ирак пясъчните бури причиниха дихателни проблеми на хиляди. Иракското здравно министерство съобщи, че е оказана медицинска помощ на 4000 души, предаде ТАСС. Линейки са били изпратени в цялата страна, за да помогнат на хора, изложени на риск от задушаване.

На 5 май в различни части на Ирак бяха регистрирани най-малко 5000 случая на дихателни проблеми, дължащи се на пясъчни бури, припомня иракското здравно министерство.

Днес засегнатите от стихията провинции са седем,  включително районът на столицата. Властите на засегнатите региони обявиха днешния ден за неработен и отмениха планираните приемни изпити за ученици и студенти. Работят само спешните служби и здравната система, информира БТА.

Жителите на засегнатите райони са приканени да не напускат домовете си, освен при крайна необходимост, да носят маски и да имат необходимите лекарства и инхалатори.

За няколко часа днес беше спряна и работата на международното летище в Багдад. Затворени бяха и летищата в Наджаф и Сулеймания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК