Путин се закани: Разширяването на НАТО ще предизвика реакция от наша страна

Русия няма проблеми с Финландия и Швеция, влизането им в НАТО не представлява директна заплаха, каза руският президент

16.05.2022 | 17:56 Редактор: Ваня Кузманова

След Финландия и Швеция взе официално решение да кандидатства за членство в НАТО. Намеренията на двете страни предизвикаха и остра реакция от руския президент Владимир Путин.

След обсъждане в парламента министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон обяви официално, че страната ѝ поема по пътя за членство в НАТО. Обща заявка на Швеция и Финландия за присъединяване в Алианса е "най-доброто" за сигурността на Швеция, категоричен е шведският премиер. 

"Военната свобода от Алианса ни служеше добре, но това няма да е така в бъдеще", заяви премиерът на Швеция Магдалена Андерсон.  

След руската инвазия в Украйна управляващите социалдемократи за първи път от десетилетия промениха позицията си относно членството в НАТО. Ден по-рано Финландия също обяви официално намерението си да е част от Алианса. 

Турция обаче се обяви против влизането на двете страни. Тя очаква да види какви гаранции ще ѝ предложат Финландия и Швеция, преди да се съгласи с приемането им в НАТО, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

По този повод Швеция започва серия от дипломатически срещи в Анкара. А президентът на Русия Владимир Путин за първи път коментира намеренията на двете скандинавски държави. 

"Разширяването на НАТО е изкуствено. Русия няма проблеми с Финландия и Швеция, така че влизането им в НАТО не представлява директна заплаха. Разширяването на инфраструктурата на Алианса ще предизвика реакция от наша страна. Каква ще бъде тя - ще преценим в зависимост от заплахите, пред които ще се изправим", посочи президентът на Русия Владимир Путин.  

По-рано през деня реакция от Русия имаше и от заместник-външния министър на федерацията. Според него действията на двете страни са заплаха, която само ще засили военното напрежение.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК