Канада иска бързо присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Борел: Русия възпрепятства износа на зърно от Украйна

16.05.2022 | 11:37 Редактор: Здравко Черкезов
Канада иска бързо присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Канада работи с Турция по въпроса за приемането в НАТО на Швеция и Финландия, и е готова да ратифицира разширяването на пакта за броени дни. Това съобщи канадският външен министър Мелани Жоли преди началото на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

"Това е исторически час и тема, много по-важна от всеки друг двустранен въпрос", посочи Жоли по повод присъединяването на двете скандинавски страни към Алианса.

"Не само подкрепяме присъединяването на Швеция и Финландия, а искаме това да стане бързо. Целта ни е да бъдем сред първите страни, които ратифицират разширяването. Ще работим за това останалите държави от НАТО също ускорено да извършат необходимата ратификация. Очакваме за нас ратификацията да отнеме дни", добави канадският външен министър, предаде БТА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който посрещна Жоли, заяви преди заседанието, че европейските външни министри са поканили за днешната среща също външните министри на страните от Западните Балкани, както и украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Трябва да обединим сили, за да обясним на света, че настъпилата дълбока икономическа криза и нарастването на цените не се дължат на санкциите, а на войната в Украйна. Русия възпрепятства износа на зърно от Украйна", посочи Борел.

Той допълни, че някои страни от ЕС по обективни причини са затруднени да приложат обсъжданите нови санкции срещу Русия като петролното ембарго. Борел посочи, че ЕС ще направи всичко възможно, за да се постигне напредък и да се осигури необходимото единодушие. Не знам кога това ще може да се случи, добави той.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК