21-годишен пленен руски сержант е първият обвинен във военно престъпление

Застрелял е невъоръжен 62-годишен цивилен в с. Чупахивка

12.05.2022 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
21-годишен пленен руски сержант е първият обвинен във военно престъпление

За първи път от началото на конфликта в Украйна прокуратурата е предявила обвинение във военно престъпление на пленен руски войник. Това съобщи главният прокурор Ирина Венедиктова. 

Обвиняемият е 21-годишният сержант Вадин Шишимарин, който ще отговаря за фактите и обстоятелствата, довели до убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен. Убийството е било извършено в с. Чупахивка. Мъжът бил застрелян докато карал колело. Ако бъде признат за виновен, руснакът може да получи до 15 години затвор. 

По-рано стана ясно, че президентът Володимир Зеленски е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата са обсъдили отбранителната помощ, сътрудничеството в енергийния сектор, както и засилването на санкциите срещу Русия.

Междувременно гръцката делегация в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество няма да вземе участие в редовната ѝ 59-а среща, насрочена за 6-9 юни в Москва. Решението е било взето от председателя на гръцкия парламент Костас Тасулас заради руската инвазия в Украйна.

Това ще бъде първият път от присъединяването на Гърция към организацията през 1995 г., в който страната отсъства от срещата, която се провежда веднъж на шест месеца. В Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество участват 13 държави, сред които е и България.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК