Македонската партия "Левица" скочи на шефа на Културен център "Иван Михайлов" 

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпление - "Излагане македонския народ на присмех"

11.05.2022 | 15:17 Редактор: Ваня Кузманова
Македонската партия

Македонската партия "Левица" е повдигнала наказателно обвинение срещу Любчо Георгиевски - председател на Културен център "Иван Михайлов", Битоля.

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпленията "Излагане македонския народ на присмех" и "Подбуждане към омраза, раздор или нетолерантност на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа". 

Основанията за това са, че като председател на сдружението умишлено е позволил в използваното от организацията помещение да бъде поставен в ясно видим голям формат цитат от Ванчо (Иван) Михайлов с обиден речник. 

Той "пряко, умишлено и недопустимо, с цел да провокира, отрича и осмива македонския народ". Освен това Георгиевски е публикувал текст във Facebook с "дискриминационно съдържание", който предизвика проява на омраза и нетолерантност, обиждайки директно и унижавайки македонския народ и държава, като поставя граници на съществуването на македонския народ от 1945 г. насам и пренебрегва вековното му съществуване преди това", се казва в текста на обвинението, пише БГНЕС. 

Откриването на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че до края на април ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванчо Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК