Войната в Украйна удари и цените на цветята на световните борси

Продуктите, които обикновено отиват в Русия, Украйна и Беларус, намират път към други пазари

07.05.2022 | 22:29 Редактор: Елеонора Танева
Войната в Украйна удари и цените на цветята на световните борси

Нарастващото търсене на цветя, дори когато войната на Русия срещу Украйна ограничава производството, помогна на градинарите в Кения, най-големият производител в Африка, да повишат цените, пише Bloomberg.

Нахлуването на Русия в Украйна спря доставките на торове, като по този начин засегна производството на цветя от рози до лилии. В Европа енергийната криза е засегнала работата на оранжериите, според Royal FloraHolland, която провежда три търга в Нидерландия. 

Кения и Етиопия са основните доставчици на цветя за Европа, а Колумбия и Еквадор са най-големите износители за Северна Америка. Холандия е най-големият център за търговия с цветя в световен мащаб, информира Bloomberg TV Bulgaria. 

"Засега търсенето не спада. Продуктите, които обикновено отиват в Русия, Украйна и Беларус, намират път към други пазари", каза говорителят на FloraHolland Мишел ван Ши.

Денят на майката, който ще бъде отбелязан в повече от 90 страни в неделя, е вторият по големина период за продажба на кенийски цветя. На него се падат около една четвърт от годишните приходи, докато на Деня на влюбените - около 35%.

Горивата също се отразяват на крайните цени.

Таксите за въздушен превоз са се увеличили повече от два пъти до 5,20-5,50 долара за килограм в сравнение със средно 2,40 долара през миналата година, каза Тулези. Това, в съчетание със скъпите торове, може да доведе до допълнително повишаване на цените. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК