България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

4 пъти скок в цената на азотните торове, заводи у нас спряха продажбите

Спиране на газта ще бъде пагубна за предприятието в Димитровград, алармира Станимир Родев

28.04.2022 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Цените на торовете са се увеличили повече от два пъти от миналата година до днес. Сред основните причини са повишаване на цените на енергоносителите, ограничено предлагане и смущения във веригите на доставки.

"Увеличението е доста повече от два пъти, за азотните торове е минимум 4 пъти в сравнение с година назад. За всички останали торове е от порядъка на 2-3 пъти. Заявката за спиране на газ веднага се отрази на нашите заводи. Те спряха продажбата, чуха се нови неофициални цени, има несигурност", заяви търговецът на торове Станимир Родев пред Bulgaria ON AIR

Той посочи, че увеличение на газа от 20-30% ще доведе до минимум 10-15% увеличение на цената на азотните торове. От думите му стана ясно още, че завода за торове в Девня са по-независими, докато при този в Димитровград зависимостта е пряка и при тях спиране на газта ще бъде пагубна.

Според Родев стопаните са ограничили с 50% използването на торове. А това се отразява на производителността.

"Не смятам, че ще има сериозен спад като добиви. Когато си торил 10 г. както трябва, леко намаление на торовете не е пагубно за културата. Но ако това се повтори, ще има сериозен срив на добивите", подчерта той в "България сутрин"

От бранша ще настояват да не се спира подаването на газ. Ако спрем един завод за месеци, последващо пускане е много трудно, предупреди Станимир Родев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК