Внушителна военна сила: Генерална репетиция за "Деня на победата" (+СНИМКИ)

7 самолета ще прелетят по време на парада, сред тях Ил-80 "Денят на Страшния съд", който издържа на ядрена атака

07.05.2022 | 16:46 Редактор: Елеонора Танева

Русия проведе последната си репетиция за ежегодния парад, отбелязващ победата на СССР във Втората световна война. Ввоенна мощ ще бъде демонстрирана на фона на кампанията на Москва в Украйна.

За да отбележат 77-та годишнина от победата на Русия във Великата отечествена война, хиляди войници ще преминат през Червения площад в Москва, последвани от танкове, бронетехника и ракетни установки.

Парадът за Деня на победата в понеделник ще се състои три месеца след началото на руската "военна операция" в Украйна, въпреки прогнозите за бърза победа.

Както всяка година, се очаква Путин да произнесе реч на парада. Някои западни представители твърдят, че той може да обяви тотална война на Украйна или да обяви мобилизация в цялата страна.

Кремъл отхвърли това като "глупости".

Според руското министерство на отбраната, 77 самолета ще прелетят по време на парада, включително рядко показваният самолет Ил-80 "Денят на Страшния съд", който е способен да издържи на ядрена атака, информира БГНЕС.

Осем бойни самолета МиГ-29 ще прелетят над Червения площад, образувайки буквата Z - символ на военната кампания на Русия в Украйна.

На земята Русия ще покаже своя ядрен хардуер, включително междуконтиненталните ядрени ракети "Ярс" и балистичните ракетни системи с малък обсег "Искандер".

Кремъл каза, че на парада няма да присъстват чуждестранни лидери, тъй като "не е юбилейна година".

Също така, на 9 май се провеждат паради в по-малък мащаб в десетки градове в цялата страна, както и така наречения марш "Безсмъртен полк", който включва хора, носещи снимки на ветерани или членове на семейства, загинали във войната.

Тази година, участниците в шествията също се насърчават да донесат снимки на загиналите в битки в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК