Русия спря газа по газопровода "Ямал-Европа"

"Всяка една страна от Европейския съюз може да остане без руски газ", предупреди европейският комисар по енергетиката

02.05.2022 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова

Русия спря газа за Германия, който се доставя по газопровода "Ямал-Европа". Това показват данни на оператора на трасето. По-рано на извънредна среща на министрите на енергетиката стана ясно, че Европейският съюз е категоричен, че схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета. 

На срещата България беше представена от министъра на енергетиката Александър Николов. Стана ясно и че ще бъде създадена регионална работна група, която да наблюдава ситуацията с газа в България и Полша. Първата среща ще се проведе на 5 май в София.

Всяка една страна от Европейския съюз може да остане без руски газ, предупреди европейският комисар по енергетиката след срещата на министрите на Съюза. Според представителя на Европейската комисия няма непосредствена заплаха за доставките на газ, а хранилищата в Блока са пълни на 32%, като капацитетът им се увеличава.

"Решението на "Газпром" да спре доставките на газ за България и Полша е "повратна точка в настоящата криза", а всяка държава може да бъде следващата", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Страните от Европейския съюз остават разединени по въпроса да бъде ли наложено пълно ембарго върху доставките на руски петрол и газ. Очаква се тази седмица Брюксел да предложи шести пакет от санкции срещу Русия, включително забрана за купуване на руски петрол.

Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е платила в рубли за руския газ, потвърди и европейският комисар по енергетика.

"Много е важно да координираме нашия отговор на това предизвикателство. Това е опит да се раздели Европейския съюз и ние трябва да сме единни и солидарни. Комисията няма информация за нито една страна или частна компания, която желае да плаща в рубли", допълни Симсон.

"Ние настояваме за незабавни санкции на руския газ и петрол. Това е абсолютно важна стъпка в следвашия пакет от санкции. Сега е време за санкции за руския петрол, а следващата стъпка е ембарго на риския газ. Ние не трябва да подкрепяме "Газпромбанк" и руската икономика. Ние не сме задължени да следваме правилата на Путин, ние имаме наши закони. Полша вече го направи. Затова и сме в неприятелските на Русия страни. Хранилишата ни са пълни на 80%", подчерта министъртът на енергетиката на Полша Анна Москва.

Унгария остава против ембарго, а Германия леко смекчи тона - и даде да се разбере, че може да се справи без руски газ до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Гюнай Хюсмен
преди 1 година
Безпрецедентно отношение на политиците в България към суверена, бизнеса и външна политика! Започват все повече да приличат на хипнотизирани от неслучайното братсво " Българоубийци ". Историята ще оцени най добре, какво и за кого се работи в момента в Парламента, жалкото е че това няма да бъде безпристрастната Прокуратура или Народният Съд! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
дгддгд
преди 1 година
фейк! Газът е пуснат почти веднага. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 1 година
Един месец да останат без газ и над 200 000 човека остават без работа на втория месец над 3 милиона. Германия настъпи мотиката. Сигнализирай за неуместен коментар