Министър Николов в Брюксел: България подкрепя общо закупуване на природен газ

Съвет "Енергетика" на ЕС осъди действията на "Газпром"

02.05.2022 | 20:29 Редактор: Тодор Петров
Министър Николов в Брюксел: България подкрепя общо закупуване на природен газ

Министърът на енергетиката Александър Николов е в Брюксел за участие в извънредно заседание на Съвет "Енергетика" на ЕС. Министрите обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист "Газпром". 

Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава, и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори, съобщиха от енергийното министерство.

"Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация", заяви в своето изказване министър Николов. 

Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем. 

"България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София", изтъкна министърът. 

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници. 

"Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа", подчерта министър Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
съд
преди 1 година
Този министър е за затвора! 30% по-скъп газ, пак от Русия, но чрез посредник!? Оставка! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
чужди интереси
преди 1 година
Оставка, на евро-соросоидното правителство! Не желаем да ни управляват зависими от чужди сили политици! Този министър доказа, че не работи за интересите на България, а на чужди комисионери! Съд и затвор! Сигнализирай за неуместен коментар