Близък до Зеленски: Руснаците искаха да го убият, не успяха, сега се целят политически

В случай на използване на химически или ядрени оръжия, болниците имат достатъчно противоотрова, заяви Олексий Данилов

22.04.2022 | 16:50 Редактор: Елеонора Танева
Близък до Зеленски: Руснаците искаха да го убият, не успяха, сега се целят политически

Русия иска победа над Украйна, целта им не е да я спечелят до 9 май. Тяхната задача не се променя: унищожаването на страната ни, на нашата нация и съответно унищожаването на президента. Това заяви Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов в интервю за "Украинская правда".

"Унищожаването на президента има два аспекта: физически или политически. Те не успяха физически, защото беше свършена много работа. Благодарен съм на нашето разследване, ще има момент, в който ще можем много да разкажем, дори да покажем интересни факти от тези събития. Но сега те могат да се опитат да извършат политическото му унищожение", уточни Данилов.

Той е категоричен, че примирие не може да има. 

"Знаем, че докато няма победа за едната или другата страна, войната няма да свърши", убеден е секретарят на Съвета по национална сигурност. И уточни, че страната и гражданите са подготвени за реакция дори в случай на използване на химически или ядрени оръжия.

"Имаше обучения за реакции в такива ситуации. Второ - имаме повече от достатъчно противоотрови в болниците. Не искаме да сплашим никого, но всеки гражданин трябва да е наясно с тези заплахи. За никого не е трудно да влезе в интернет и да разбере какво да прави в случай на такава атака", поясни Данилов.

Той коментира и ситуацията в Мариупол. Доставките за окупирания район са извършвани с хеликоптери. 

"Когато започнахме да изпращаме хеликоптери там през нощта и ги попитахме какво им трябва, те поискаха само боеприпаси. Не вода, не храна! Въпреки че тях също го доставихме", уточни съветникът.

И добави, че защитниците на Мариупол са отблъснали голяма група руски военни. И че се прави дори и невъзможното в помощ на цивилното население и защитниците на града. 

"Повярвайте ми, ако имаше поне една реална възможност за разрешаване на този проблем, щяхме да го решим", каза още секретарят на НСБОП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК