Путин призова украинските бойци да се предадат, ще запечатат хората в "Азовстал"

Киев не потвърждава новината, че Мариупол е превзет от Русия

21.04.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Важният пристанищен град Мариупол е под руски контрол. Това съобщи руският президент Владимир Путин по държавната телевизия. Засега украинските власти не потвърждават новината. От Кремъл не за първи път съобщават, че са превзели Мариупол. 

А след няколко дни руски щурм на последната защитна линия в града - заводът "Азовстал", Путин неочаквано нареди опитите за превземането му да приключат. Но нареди заводът да бъде буквално херметически запечатан, което означава никакви храна, вода и лекарства за хората там.

Путин нарече превземането на Мариупол след ожесточен обстрел и много цивилни жертви, освобождение и голям успех. В града от началото на март няма ток и вода, а недостигът на храна е драматичен.

Путин се обърна към министъра на отбраната Сергей Шойгу, за чието здравословно състояние имаше доста съмнения, и му заръча да поздрави руските военни сили. Шойгу отговори, че военните все още щурмуват огромния стоманодобивен завод "Азовстал", превърнал се в убежище за последните украински бойци в града и около 1000 цивилни граждани.

Именно в този момент Путин нареди край на операцията в завода, известен още като крепостта "Азов", но пък заповяда пълна блокада. "Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона за ненужно. Нареждам ти да го отмениш", заяви руският държавен глава.

Според Москва повече от 2000 украински бойци все още се укриват в подземията на завода. Заповедта на край на щурма Путин оправда с това, че искал да защити живота на руските войници, които са десет пъти повече от украинските.

"Няма нужда да влизате в тези катакомби и да пълзите под земята през тези промишлени съоръжения. Блокирайте тази индустриална зона, за да не може и муха да не премине през нея", отсече той.

Путин призова останалите украински бойци в "Азовстал" да се предадат, заявявайки, че Русия ще се отнася с уважение към тях и ще окаже медицинска помощ на ранените. Това е смекчаване на тона на фона на последните ултиматуми на Москва към бойците да свалят оръжието си.

Но не така го видя официален Киев. Дойде призив за евакуация на бойци и цивилни, след като вчера се провалиха плановете за изтегляне на 6000 жители на Мариупол.

Руските сили настъпват към Краматорск, който продължава да бъде обстрелван с ракети.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК