Мариупол е превзет, докладваха на Путин за над 4000 убити украинци

За завършването на операцията в "Азовстал" са нужни 3-4 дни, заяви военният министър Сергей Шойгу

21.04.2022 | 12:30 Редактор: Елеонора Танева
Мариупол е превзет, докладваха на Путин за над 4000 убити украинци

Мариупол е превзет. Това стана ясно от отчета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин.

"Мариупол е освободен от въоръжените сили на Руската федерация и силите на Донецката народна република. Днес целият Мариупол е под контрола на руската армия и народната милиция на ДНР, а територията на завод "Азовстал" е блокирана, заедно с намиращите се в него националисти и чуждестранни наемници", докладва Шойгу.

И уточни, че за завършването на операцията в "Азовстал" са нужни 3-4 дни.

По думите му в момента на обкръжаването на Мариупол числеността на биещите се на страната на Украйна са били около 8100 души. 

"При освобождението на града са убити над 4000, 1478 се предадоха, останалата група от над 2000 души е блокирана в индустриалната зона "Азовстал", уточни министърът на отбраната, цитиран от ТАСС.

Шойгу отбеляза също, че Русия е успяла да евакуира 142 711 цивилни от Мариупол. Подчерта и ролята на руските военни в евакуацията на моряци от пристанището. 

"Всички заложници в морското търговско пристанище са освободени, включително екипажите на морските плавателни съдове, чиито комуникационни системи бяха разрушени, за да не могат да се свържат с никого. Пристанището беше минирано. Морската зона беше блокирана. Надявам се, че сега ще могат да напуснат пристанището", добави военният министър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК