Германия: Спираме изцяло вноса на нефт и газ от Русия

Външният министър на страната обеща подкрепа за балтийските държави

21.04.2022 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Германия: Спираме изцяло вноса на нефт и газ от Русия

До края на годината Германия ще прекрати изцяло вноса на нефт от Русия, каза министърът на външните работи Аналена Бербок след разговори с колегите си от Естония, Латвия и Литва в Рига. 

"До лятото ще намалим доставките наполовина, а до края на годината ще ги сведем до нула. Ще последва газът, в рамките на един общ европейски график, докато се откажем напълно и от него. Трябва с интензивни усилия да приключим с енергийната си зависимост от Русия", подчерта тя.

Бербок призна, че Германия е допуснала грешки по отношение на енергийните доставки от Русия. 

"Направихме грешки, но няма как да върнем часовника назад - няма как да ги анулираме. Искаме да прекратим всички доставки на газ, и то по-добре днес, отколкото утре", каза още министърът на външните работи.

Тя изтъкна, че балтийските държави своевременно са подхванали политика, насочена към намаляване на зависимостта от руския газ. Бербок ги увери, че Германия ще им предостави и още военна подкрепа, съобщи DW.

"Ако има нужда, ще направим повече и тук в Балтика. Германия ще направи това, от което има нужда тук на място", заяви министърът на външните работи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК