Украйна предложи на Русия специален кръг преговори в обсадения Мариупол

Желанието ѝ е да бъдат спасени бойците от батальона "Азов", военните и гражданите

21.04.2022 | 06:49 Редактор: Тодор Петров
Украйна предложи на Русия специален кръг преговори в обсадения Мариупол

Украйна е готова да проведе "специален кръг преговори" с Русия в обсадения град Мариупол, без никакви предварителни условия. Това съобщи преговарящият Михайло Подоляк.

По думите му Украйна няма претенции за броя на участниците в евентуалните разговори. Желанието ѝ е да бъдат спасени бойците от батальона "Азов", военните, гражданите, живите и ранените, които се намират там. 

Друг украински преговарящ - Давид Арахамия, също изрази готовност той и Подоляк да преговарят на място с Русия в Мариупол за евакуацията на украинския военен гарнизон и цивилните. Предложението вече е представено на Москва и се очаква нейният отговор. 

Същевременно в свое послание в Telegram президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров заявява, че руските сили ще имат пълен контрол над стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол до часове. Той добавя, че бойците, заели металургичния комбинат, все още могат да сложат оръжие и да се предадат. 

Руските военни части контролират 80 процента от Луганска област в Източна Украйна. Предполага се, че в района са останали около 70 000 души. Ако има примирие за православния Великден в неделя, властите искат да го използват максимално за евакуации и доставки на хуманитарна помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
чужди
преди 2 години
Желанието й е да спаси американските и френските военни, свряли се като мишки в подземните структури на завода в Мариопул! Преоблечени в цивилни дрехи ако могат да се измъкнат между капките! Сигнализирай за неуместен коментар