Русия безмилостно унищожава Мариупол, 100 хил. бедстват в града повече от 50 дни

Ожесточени боеве между руски и украински сили по цялата фронтова линия в Донбас

20.04.2022 | 14:04 Редактор: Ваня Кузманова

Руските атаки срещу обсадения южен пристанищен град Мариупол продължават. Украинските военни там засега удържат, но предупредиха, че може да им остават само няколко дни или дори часове. 

Ожесточени боеве между руски и украински сили по цялата фронтова линия в Донбас, дълга 480 километра. Обстановката в пристанищния град Мариупол е много тежка. Командир на украинската морска пехота казва, че силите им са на изчерпване, след като Русия е поставила нов ултиматум на бойците, които се задържат в стоманодобивния завод в обсадения град. 

Според експерти променящата се руска тактика, включително офанзива на юг, е опит за по-нататъшно затваряне на кръга около града. Руските войски извършват въздушни удари и обстрелват от военни кораби с ракети, което затруднява украинците. 

"Това е нашият призив към целия свят и може би последен. Може би това за нас са последните дни, дори часове. Врагът е 10 пъти по-многоброен от нас. Ние защитаваме само един обект - завод "Азовстал", където освен военни има и цивилни, които са станали жертва на тази война. Ние призоваваме всички световни лидери да ни помогнат. Молим ги да ни изведат и да отидем на територията на трета страна", заяви командирът в полк "Азов" Сергий Волина.  

Смята се, че стотици цивилни и военни се крият в подземията на обсадения завод "Азовстал" – последната крепост в Мариупол. Точната бройка не се съобщава. Притеснителното е, че има доста ранени, чиято съдба остава неясна. За днес е договорен хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от Мариупол. Това е и първият такъв от събота насам. 

"Предвид катастрофалната хуманитарна ситуация в Мариупол, именно в тази посока ще насочим усилията си днес. Успяхме предварително да се договорим за хуманитарен коридор за жени, деца и възрастни хора", написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук. 

Плановете на местните власти са да се евакуират 6000 души с 90 превозни средства. В Мариупол все още има около 100 хил. души, които са блокирани повече от 50 дни и страдат от липса на храна, вода, лекарства и медицинска помощ. 

Руски сили са щурмували и Рубежне и Северодонецк, около 130 ранени войници са откарани в болници. А украинските военни са отблъснали 10 атаки на руски сили в Донецк и Луганск през последните 24 часа. 

На този фон председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна на посещение в Киев. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
За да запазят града си от бомбите,трябва да употребят най "мощното" оръжие,което ще е дори безплатно,бялото знаме. Вместо да се крият патриотите в убежища,заводи и други безопасни места,да се предадат и да приключи всичко.Тръгнали из Европа да просят оръжие,оръжие насочено срещу Русия и очакват Путин да ги гледа и да чете ракетите "адресирани" за Москва.Днес Украйна, е един огромен склад за оръжие от най различен калибър.Какво търси Байдън, в съседна на Русия държава? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
ЗАЩО РУСНАЦИ ВЗЕХТЕ
преди 2 години
ЗАЩО "Z" БРЕ БРАТЯ РУСКИ СЛАВЯНИ ЗА СВОЙ СИМВОЛ ? НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА СИ СЛОЖИТЕ ПО ТАНКОВЕТЕ СИ ЕДНО "Р" - КАТО ОЗНАЧАВАЩО РУСИЯ ?ЗАЩО ВИЕ, НАЙ- ГОЛЕМИТЕ И СЛАВЯНСКИ СЛАВЯНИ, НОСИТЕЛИ НА КИРИЛИЦАТА, СЛАГАТЕ ЛАТИНСКОТО "Z"?АМИ НАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА "ZZ". ТО АКО ПОБЪРКАНИЯ ВИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЛУЖБИТЕ ВИ В ИЗТОЧЕН БЕРЛИН (ГДР), СЕ Е ПРЕХЛАСВАЛ ПО МЪЖЕСТВОТО НА ВОЙНИТЕ НА "ZZ", ТО НАДЯВАМ СЕ ВИЕ НЕ СТЕ СЪЩИТЕ.БЪРЗА СМЕНЯЙТЕ ''Z" СЪС СЛАВЯНСКОТО "P'' (КОЕТО ЗНАЧИ РУСИЯ) ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Никой
преди 2 години
Да го унищожи по бързо и да продължава напред Сигнализирай за неуместен коментар