Русия: Грижим се за пленените британски войници, даваме им храна и вода

Двамата са живели в Украйна преди нахлуването в страната - имат украински съпруги

21.04.2022 | 22:30 Редактор: Жаклина Иванова
Русия: Грижим се за пленените британски войници, даваме им храна и вода

Руското външно министерство даде информация за двамата британски бойци, за които се съобщава, че са пленени от руските сили по време на сражения в Украйна.

"Не се притеснявайте, руската страна се грижи за тях. Те са нахранени, имат вода и им се оказва необходимата помощ, както и на други чужденци, които са се предали или са били задържани", заяви говорителят на министерството Мария Захарова в съобщение в Telegram.

48-годишният Шон Пинър и 28-годишният Ейдън Аслин бяха показани в два отделни видеоклипа по руската телевизия с молба да бъдат разменени с проруски политик, задържан в Украйна. Не е ясно дали молбите им са били отправени под натиск.

И двамата са живели в Украйна преди нахлуването в страната, имат украински съпруги и са служили като морски пехотинци в украинската армия. Русия твърди, че те са били пленени в южния град Мариупол.

Днес семейството на Аслин заяви, че видеото с него е "дълбоко притеснително" и осъди "руската пропаганда", информира БГНЕС.

В коментар, адресиран до министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън, Захарова изтъкна: "Не се преструвайте, че сте притеснени за тях. Вие нямате абсолютно никакво отношение към съдбата на британците, изпаднали в беда. Те не са се забавлявали с вас на партитата на "Даунинг стрийт".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК