Британец, сражавал се за украинската армия, е пленен от руските сили 

Майка му поиска той да бъде третиран "хуманно" и да бъде освободен

15.04.2022 | 20:50 Редактор: Ваня Кузманова
Британец, сражавал се за украинската армия, е пленен от руските сили 

Британец, сражавал се на страната на украинската армия, беше пленен от руските сили, а майка му поиска във вестник "Дейли телеграф" той да бъде третиран "хуманно" и да бъде освободен, предаде Франс прес.

Руската обществена телевизия излъчи снощи снимки, на които се вижда млад мъж с белезници и рана на челото, твърдейки, че това е Ейдан Аслин. Майка му Анг Уд потвърди пред "Дейли телеграф", който посвети няколко статии на 28-годишния британец, включително преди началото на руската инвазия в Украйна, че това наистина е нейният син. Последният има характерна татуировка.

"Ейдан е действащ член на украинските въоръжени сили и следователно военнопленник", с който "трябва да се отнасят хуманно", каза тя пред вестника, напомняйки на руския президент Владимир Путин за Женевската конвенция за военнопленниците.

"Изглежда сякаш е бил бит. Време е правителството на Обединеното кралство да се намеси, за да осигури освобождаването на Ейдан", добави тя.

Съобщение, приписвано на младия мъж, беше публикувано във вторник в акаунта му в Twitter, видяно от роднини, които се надяват на размяна на пленници. 

Той обясни, че след 48 дни "ние се опитахме да направим всичко възможно, за да защитим Мариупол, но нямахме друг избор, освен да се предадем на руските сили".

Лондон знае, че британски гражданин е задържан и остава в контакт със семейството си, според източник, запознат с въпроса, който подчертава, че ситуацията в Украйна сериозно ограничава възможността на британските власти да получават информация и да предоставят консулска помощ, предаде БТА. 

Според "Дейли телеграф" Ейдан Аслин, известен с прякора си Джони, се е записал в украинския флот през 2018 г. и е купил къща в страната, за да създаде семейство с годеницата си.

Преди да се бие в Украйна, Ейдан Аслин се е присъединил към кюрдите от Отрядите за защита на народа, за да се бие срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. По това време той е бил на 21 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК