Шпионски самолет на САЩ летял над България преди удара на крайцера "Москва"

Машината Boeing P8 Poseidon е засечена над Черно море

21.04.2022 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
Шпионски самолет на САЩ летял над България преди удара на крайцера

Американски самолет е патрулирал в Черно море няколко часа преди крайцерът "Москва" да бъде ударен от украински ракети, съобщи The Times.

Машината Boeing P8 Poseidon е летяла на 100 мили от флагмана на руския Черноморски флот.

До момента няма официална информация от властите в Русия за броя загинали моряци при атаката с украински противокорабни ракети "Нептун" на 13 април, но се предполага, че те са стотици. Два дни по-късно руското военно министерство показа видеокадри с моряци на потъналия крайцер, на които в строя се виждат около 160 матроси и офицери от 510-членния екипаж на "Москва".

P8 Poseidon е най-усъвършенстваният самолет за лов на подводници и за проследяване на военни кораби в американския арсенал. Той е способен да картографира радарна зона с размер от 10 000 квадратни метра от разстояние 220 мили, което означава, че "Москва" е бил в обсега му в деня на потъването.

На 13 април P8 с код AE681B е излетял от военноморската авиобаза на САЩ в Сигонела, Сицилия, насочвайки се в посока Черно море. За първи път е открит над Средиземно море в 13.32 ч.

Данните от FlightRadar24 показват, че самолетът е прелетял над Балканите и България, преди да достигне черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобед, съобщава "Труд".

Последната регистрирана позиция на самолета е била над град Валя Нукарилор в Румъния, на около 12 мили от украинската граница, в 15.27 часа. В този момент P8 е на под 100 мили от крайцера "Москва". По това време самолетът се спуска от крейсерска височина 9000 метра на около 3600 метра, изключва транспондера си и изчезна от мониторите на FlightRadar24.

През следващите 2 часа и 56 минути местоположението на P8 е неизвестно. Той се появява отново в 18.23 ч., летейки над Касимча в Румъния, на около 37 мили от последната си документирана позиция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Българка
преди 2 години
Е, сега вече ще става много лошо. Русия ще избие всички .... Сигнализирай за неуместен коментар