Генералният секретар на ООН прати писма до Зеленски и Путин с молба за среща

Откакто Гутериш заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, нахлувайки в Украйна, руският президент отказва да поддържа контакт с него

20.04.2022 | 22:22 Редактор: Жаклина Иванова
Генералният секретар на ООН прати писма до Зеленски и Путин с молба за среща

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писма до президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски с молба да бъде приет в Москва и Киев, съобщи неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от АФП.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, ООН е маргинализирана в конфликта, отчасти и поради разрива, предизвикан между петте постоянни членки на Съвета за сигурност, в който Москва членува заедно с Вашингтон, Париж, Лондон и Пекин, отбелязва агенцията.

С писмата си до дипломатическите мисии на Русия и Украйна към ООН генералният секретар се опитва да си върне инициативата и да поднови диалога за мирно решение на ескалиращата война в Украйна, коментира още АФП.

Откакто Гутериш заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, нахлувайки в Украйна, руският президент отказва да поддържа какъвто и да било контакт с генералния секретар на световната организация и не приема телефонните му обаждания, припомни БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК